Paul Hertelendy

Hertelendy Pál

1932. -

Apja Hertelendy Andor, édesanyja: Elizabeth Hitt, Testvére, Imre,(Budapest, 1928. július 1.)

Paul Hertelendy amerikai kritikus és író. Az "Oakland Tribune" és a "San Jose Mercury News" zenei kritikusa volt.

Életút: Pál (Paul)1932. június 10-én született Budapesten, Magyarországon; Hertelendy Andor és Erzsébet (Hitt) fia. 1940-ben szülei az Egyesült Államokba költöztek, hogy elkerüljék a második világháborút.

Oktatás: Paul Hertelendy 1965-ben szerzett filozófia doktori fokozatot, gépészmérnöki szakon a Kaliforniai Egyetemen, Berkeleyben.

Karrier: Paul Hertelendy kutatómérnökként kezdte pályafutását a National Bureau of Standards-nál 1958-ban. Hat évvel később az "Oakland Tribune" zenekritikusává nevezték ki, ahol kritikákat és kritikákat írt a klasszikus zenéről. Aztán 1979-ben Paul átvette a "San Jose Mercury News" pozícióját. 1999-től az ArtsSF vezérigazgatója volt. Hertelendy manapság továbbra is zenekritikákat ír az interneten, és egy olyan projekten dolgozik, amely apja emlékeit fordítás céljából összegyűjti.

Megjelent művei:
Paul a "Gleccserek és pillangók vagy szállított szavak" és a "Poetrose in the oughties" című könyveiről ismert.

"Közel 50 évvel a Berkeley Egyetem elvégzése után Hertelendy Pál még mindig élénken emlékezett arra a napra, amikor az emlékstadionban tartott diplomaosztó ünnepségén átvette diplomáját. "Clark Kerr, az egyetem legendás elnöke adta át" – emlékszik vissza. "Határozottan emlékezetes élmény volt." 1965 volt, amikor Hertelendy doktorált. a Gépészmérnöki szakon. Azóta kutató, hivatásos komolyzenei kritikus lett, és adományozója, mecénása valamikori alma materének, ahol a hallgatók már fél évszázada profitálnak nagylelkűségéből.
Ugyanabban az évben, amikor megszerezte a doktori fokozatot, Hertelendy alapítványt hozott létre korábbi kollégája, Tse-Wei Liu, egy tajvani diák emlékére, aki a a hajdan egy tavaszi szünetben autóbalesetben halt meg. Liut nagyon kedvelték, mondja Hertelendy, hozzátéve, hogy a Berkeley-ben töltött idő alatt megismerték egymás kultúráját. A baleset előtt – emlékszik vissza Hertelendy – Liu minden tudományos követelményt teljesített, és megkaphatta volna a mesteri fokozatot. "Mindannyian nagyon lelkesen éreztük magunkat, és teljesen helyénvalónak tűnt, hogy ily módon tiszteljük meg őt egy közösség létrehozásával" – mondja Hertelendy. "Én magam is bevándorló vagyok a földkerekség másik végéről. Van köztünk némi közös vonás, és ebben az értelemben közös a kötelékünk." A Tse-Wei Liu Emlékalapot nem angolul beszélő országok végzős hallgatóinak ítélik oda minden tudományágban. Hertelendy azt mondja, hogy az ösztöndíjban részesülőktől tudományos felkészültséget és nyelvi ismereteket vár el. A Magyarországon, diplomata családban született Hertelendy szüleivel az Egyesült Államokba költözött - fiatalon -, hogy megmeneküljön a második világháború elől. Washington D.C.-ben élt, mielőtt Berkeley-be költözött egyetemi tanulmányai miatt. Ezek az évek egybeestek Berkeley történetének viharos időszakával, amikor kitört a Szabad Szólás Mozgalom, és széles körben elterjedtek a Vietnam elleni tiltakozások. Egy incidensben felidézi, hogy a stadion közelében egy futballedzést középen meg kellett szakítani, mert az egyetem nagy részén átáramló, fullasztó adag könnygázt indított a Nemzeti Gárda, amely megpróbálta feloszlatni a Bancroft körüli diáktüntetéseket. & Telegraph. A gépészmérnöki diplomával Hertelendy ígéretes karriert futott be a titkosított katonai kutatásban. A vietnámi háborútól való vonakodás azonban arra késztette, hogy új szakmára váltson – zenekritikusra. 35 éven keresztül ír kritikákat és kritikákat a klasszikus zenéről két Bay Area-i újságnak, az Oakland Tribune-nak és a San Jose Mercury News-nak. "Gyerekkorom óta mindig is a zene volt a kedvencem" – mondja. A négy nyelven beszélő Hertelendy a rugalmasságot testesíti meg a gépészmérnökből zenekritikussá való sikeres átmenetén keresztül. Azt tanácsolja a diákoknak, hogy "legyenek a lehető legsokoldalúbbak és rugalmasak karrierjüket illetően" – mondja. "A professzorom azt mondta, rendben van szakosodni, de mindig legyen készen új dolgokra szakosodni." Most, hogy Piemontban él gyermekeivel, Hertelendy továbbra is zenekritikákat ír az interneten, és egy projekten dolgozik, hogy összegyűjtse apja emlékeit fordítás céljából. Szabadidejében szívesen túrázik és verseket ír." - 2014-Credo:
Paul Hertelendy azt tanácsolja a fiataloknak, hogy "legyenek minél sokoldalúbbak és rugalmasak karrierjüket illetően".Közösségi tevékenység:
Paul Hertelendy alapítványt hozott létre egykori évfolyamtársa, kollégája, Cse-Wei Liu, egy tajvani diák emlékére, aki hajdanán egy tavaszi szünetben autóbalesetben halt meg.Érdeklődési körei: túrázás, versírás, foci