Hertelendy László

1904 - 1982.

Született Újszentesen.
Ádesapja:Hertelendy István, édesanyja: Kolohmann Emma
Édeapjának jól menő fogadója volt Újszentesen,
Fiatalkorát itt töltötte, később Temesváron fűszeres segéd volt.
Felesége: Babos Mária 1904 - 1971. Egy gyermekük született, László, 1936.

A Trianoni békekötés után, annak következményeként, az új román állam elvette a családtól a fogadót, és távozásra szólította fel őket.
Így került a család nagyobbik része Magyarországra.
László testvérei közül egy Kanadába emigrált, Andreas Hertel néven telepedett le, később egy Delhi nevű kisvárosban húsáruházat üzemeltetett valamint dohányt termesztett.

Másik testvére a Távol-Keleten kalandozott, majd később Bulgáriában (Rózsák-völgye) telepedett le.
László
néhány évi hányattatás után Kecskeméten alapított családot. Temesváron fiatalemberként fűszerkereskedő-segéd volt, itt új családjának vállalkozásában, új szakmát – kosárfonást – tanult, és élete végéig azt művelte. Felesége – Babos Mária - családjának manufaktúrája volt itt, számtalan kiállításon nyertek díjakat. Persze a háború és az azt követő idők nem kedveztek az egyéni kisiparosoknak, de ők kitartottak, életük végéig a saját vállalkozásuk mellet, és két, néha három segéddel is dolgoztak tovább, egészen a 70-es évekig.


"...Nagyapám egyik testvére 1974-ben hazalátogatott Kanadából, és az akkor még élő testvéreivel átutaztak a szülői házhoz. Akkor még megvolt. Én tizennégy éves gyerekként sajnos csak az ott akkor készült fényképet láttam, amin nagyapám és testvérei állnak a hajdani családi ház, fogadó előtt, kezükben egy kis Petőfi mellszobrot tartva, amely mellszobor azok közül való, amelyek hajdanán az épület ablakfülkéit díszítették. A kényszerű távozás előtt, ezeket, a szobrocskákat elrejtették a padláson. 1974-ben, a hazalátogatás alkalmával megvoltak, ugyan ott ahová ők tették. Egyet elhoztak közülük, és az kikerült Kanadába. Hogy a többivel mi lett, nem tudom. Mint ahogy azt sem, mi lett a házzal, megvan-e még?..."