A Hertelendy-kastély története - Kutas-Kozmapuszta -

A jelentős birtokkal, igényes gyümölcs- és agrárkultúrával rendelkező Hertelendy Andor és családja az 1920-as évek elején építtette a kastélyt, ekkor alakították ki a kastély díszparkját is.

A tájba simuló, hivalkodástól mentes épület tervezésekor figyelembe vették, hogy tulajdonosai jelentős társasági életet élnek.A kastély helységei tükrözték a kor hangulatát és a kialakult életformát azzal, hogy külön könyvtárszoba, illezve a birtok és a családfő dolgainak intézésére külön dolgozószoba állt rendelkezésre.
A család 1951-ig lakta a házat, majd a szocialista diktatúra kitelepítési akciója során egy nap alatt kellett elhagyniuk azt. A későbbi tulajdonos, a Kutasi Állami Gazdaság szerkezetileg megóvta a házat, így nem jutott a hozzá hasonló épületek sorsára.Kozmapuszta a második világháború előtt 200-300 fős tanyavilága a 60-as évekre elnéptelenedik. A 70-es évektől az itt elterülő 50 hektárnyi almás nyaranta megtölti a környéket építőtáborozókkal. A 90-es évek elejéig a kastélyt is rendszeresen építőtáborozók használják, a helyi állami gazdaság kezeli az épületet. A hangulata abban az időben inkább a szocialista barakkokhoz hasonlítható.
A kastélyt 1997-ben Hagyánek László megvásárolta és megmentette a pusztulástól. Kastélyszállóként háromcsillagos színvonalon 2000-től fogadott ismét vendégeket. A birtok 2004-ben újból gazdát cserélt. Az új svájci tulajdonos jelentős befektetésének köszönhetően a régió első ötcsillagos szállodájaként 2007 tavaszától várja a különleges élményekre vágyó vendégeket.
Az új tulajdonos az eredeti terveknek megfelelően befejezte az épületet, így most teljes pompájában fogadja újra vendégeit.